www.oraiokastrotv.gr
Perrakis Me Aristero Xeri Se Toixo.jpg
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάνος Περράκης: Ο αρχιτέκτονας 26 θεάτρων στην Ελλάδα που σχεδίασε το περιστρεφόμενο θέατρο Ρώμης

Κοινοποίηση

Με την έκθεση Arts Theatralis o βραβευμένος με χρυσό βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Θεατρικού Ντιζάϊν και Αρχιτεκτονικής στην Πράγα, αρχιτέκτονας Μάνος Περράκης παρουσιάζει στο ευρύ κοινό το πολυποίκιλο έργο του.

Ενα έργο που μετρά 60 χρόνια, 26 θέατρα και μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας.

Ο αρχιτέκτονας που εξειδικεύτηκε στο σχεδιασμό θεάτρων και μας παρέδωσε την πρωτοποριακή Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν της οδού Φρυνίχου, το Σχολείο της Ειρήνης Παπά, το Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, το Περιστρεφόμενο Θέατρο της Ρώμης και πολλά ακόμα, είναι επίσης ο αρχιτέκτων της επέκτασης και της ανάπλασης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που πλαισίωσε την ιστορική έπαυλη «Ιλίσσια» της Δούκισσας της Πλακεντίας, γι’ αυτό και δύσκολα η έκθεση αυτή θα έβρισκε καλύτερη θέση από το ΒΧΜ.

ADVERTISING

Σχέδια, σκίτσα, μακέτες, αφίσες στην έκθεση στο ΒΧΜ
Στην έκθεση ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μελετήσει τη σκέψη και το σύμπαν του δημιουργού Περράκη, προσεγγίζοντάς το μέσα από έννοιες που επανέρχονται και εξελίσσονται από δουλειά σε δουλειά μέσα στα χρόνια. Από το πλούσιο αρχείο του, που ανήκει πλέον στο Μουσείο Μπενάκη, εκτίθενται σχέδια, σκίτσα, μακέτες, αφίσες, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  12/09/2023  14:45
Ρόμπερτ Γουίλσον: Ο ρηξικέλευθος καλλιτέχνης επιστρέφει στην Ελλάδα με μία έκθεση-εμπειρία, τι θα παρουσιάσει
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  23/09/2023  12:57
15 θεατρικές πρεμιέρες για το Φθινόπωρο -Kλασσικά αριστουργήματα και σύγχρονα έργα
Για πρώτη φορά βλέπει στην έκθεση το φως της δημοσιότητας όμως και μέρος της πλούσιας προσωπικής συλλογής τέχνης του αρχιτέκτονα, έργων που πάντα πλαισίωναν τους χώρους και τη ζωή του, έργων φιλοτεχνημένων από φίλους, με τους οποίους συνομιλούσε και συνομιλεί δημιουργικά.

Credit: Ντίμης Αργυρόπουλος / Θέατρο Τέχνης οδού Φρυνίχου, στιγμιότυπο από τη φάση κατασκευής
Kάρολος Kουν, Μάνος Περράκης

Το περιβάλλον της έκθεσης μας καλεί να κινηθούμε μεταξύ του σχεδιαστηρίου του αρχιτέκτονα και της θεατρικής αίθουσας, δίνοντας τη δυνατότητα σε αρχιτέκτονες και μη, να γνωρίσουν από κοντά τη δημιουργική διαδικασία της γέννησης μιας θεατρικής σκηνής.

Credit: Ντίμης Αργυρόπουλος / Θέατρο Τέχνης οδού Φρυνίχου, στιγμιότυπο από τη φάση κατασκευής
Διακρίνονται οι Kάρολος Kουν, Μελίνα Μερκούρη και Μάνος Περράκης.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη, αναπτύσσεται στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων του BXM σε τέσσερις ενότητες, σε επιμέλεια και σχεδιασμό της αριχτέκτονος-μουσειολόγου Ερατούς Κουτσουδάκη.

Ο Μάνος Περράκης στο Θέατρο Μάνης / Credit: Γιώργος Τριανταφύλλου

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει το εικονογραφημένο χρονολόγιο των έργων του Περράκη σε πρώτο πρόσωπο, προγράμματα θεατρικών παραστάσεων, μετάλλια και πλακέτες βράβευσης, το χρυσό κόσμημα σχεδιασμένο από τον οίκο Φανουράκη που απεικονίζει το θέατρο Σαγούντο στην Βαλένθια της Ισπανίας που σχεδίασε ο Περράκης, το κινούμενο πορτραίτο του από την σειρά της ζωντανής ζωγραφικής του Κώστα Τσόκλη, που εκτέθηκε το 1986 στην Μπιενάλε της Βενετίας, καθώς και αρχιτεκτονικές μακέτες θεάτρων, από μόνες τους έργα τέχνης, η μία μάλιστα φιλοτεχνημένη από τον εικαστικό Νίκο Αλεξίου.

Εκτός από την παρουσίαση του Μουσείου, τα 26 θέατρα, παρουσιάζονται σε ένα υποβλητικό θεατρικό χώρο, επί «σχεδιαστηρίων» με πρωτότυπο υλικό, ενώ στην αίθουσα με τίτλο «Στο Σύμπαν Χαρισματικών Συνομιλητών», εκτίθενται έργα και συλλεκτικά αντικείμενα από το γραφείο του Περράκη, που αποκαλύπτουν τις επιρροές του, τις σχέσεις του με τους ανθρώπους γύρω από τα έργα του.

Μία ματιά στα έργα του σπουδαίου αρχιτέκτονα 

Credit: Αρχείο Μ.Περράκη / Πρόπλασμα Περιστρεφόμενο Θέατρο Ρώμης σε εναλλακτικές θέσεις

Το υπαίθριο θέατρο της επέκτασης που σχεδίασε ο Μάνος Περράκης για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Άποψη εκθεσιακού χώρου, Credit: Σ. Σκοπελίτης

Υπαίθριο Θέατρο Μάνης, σχεδιασμένο από τον Μάνο Περράκη το 2004

Credit: Γιώργης Γερόλυμπος / Θέατρο Τέχνης οδού Φρυνίχου

Credit: Αντώνης Μαμίλλος / Κερκίδες Θεάτρου γης

Credit: Γιώργης Γερόλυμπος / Άποψη της κεντρικής σκηνής του Σχολείου της Ειρήνης Παπά, που σχεδίασε ο Μάνος Περράκης.

Credit: Αντώνης Μαμίλλος / Το υπαίθριο θεάτρο Γης στη Θεσσαλονίκη, που σχεδίασε ο Μάνος Περράκης το 1996
Την έκθεση συνοδεύει σχετικός κατάλογος που επιμελείται ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, αρχιτέκτων Δημήτρης Φιλιππίδης, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα, και πρόκειται να παρουσιαστεί στο άμεσο μέλλον.

Eπιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος

Συντονισμός: Γιώργος Τριανταφύλλου, αρχιτέκτων

Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου 2023 – 28 Ιανουαρίου 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δ. Ωραιοκάστρου: Επανεντάσσεται το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου στο πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων μετά από συνεχείς πιέσεις και διεκδικήσεις

omada diktiou

Οδηγός στόλισε λεωφορείο Θεσσαλονίκη: «Ωραιόκαστρο – Αριστοτέλους» με άκρως γιορτινό κλίμα!

omada diktiou

Ανάβει αύριο στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ελλάδας

omada diktiou