www.oraiokastrotv.gr
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Detmold ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 1
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Οι Δήμοι Ωραιοκάστρου και Detmold (Γερμανία) γιόρτασαν 10 χρόνια αδελφοποίησης – Τρεις σύλλογοι υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας

Κοινοποίηση

Με χαρά υποδέχθηκαν τους «αδελφούς» τους από τον Δήμο Detmold της Γερμανίας.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, στελέχη της διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου, μέλη πολιτιστικών συλλόγων, μέλη του Συμβουλίου Νέων Δ. Ωραιοκάστρου και κάτοικοι του Δήμου Ωραιοκάστρου φιλοξένησαν με ζεστασιά τον δήμαρχο του Detmold, Φρανκ Χίλκερ και τα μέλη της αντιπροσωπείας από την γερμανική πόλη, που επισκέφθηκαν την περιοχή, στο πλαίσιο επετειακών εκδηλώσεων που έγιναν με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ωραιοκάστρου και Detmold. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

propoli


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή με την εκδήλωση «Διαδρομές Πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολιτισμού «Νέλλυ Δελή» στο κτίριο «Παύλος Μελάς». Εκεί υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τριών γυναικείων συλλόγων, του Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «Αρίστη», του «Pick Art» και του «Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλίας του Δήμου Detmold».


«Οι Δήμοι Ωραιοκάστρου και Detmold πετύχαμε πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Αναπτύξαμε ισχυρούς δεσμούς, ανταλλάξαμε ιδέες και καλές πρακτικές σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτισμού, νεολαίας και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Είμαστε βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια θα καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τη φιλία και τη συνεργασία μας μέσα από δράσεις που στόχο έχουν να ωφελήσουν τους πολίτες μας. Ελπίζω ότι η φιλία μας θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.


«Η αδελφοποίηση των πόλεων μας ”αναβαθμίζεται” μετά από δέκα χρόνια. Με τον Δήμο Ωραιοκάστρου συμφωνήσαμε να δεσμευτούμε ακόμη πιο έντονα για πολιτιστικές ανταλλαγές και για την προώθηση θεμάτων εκπαίδευσης. Τα συνεργαζόμενα σχολεία από τις πόλεις μας έχουν υποστηρίξει το ένα το άλλο σε πολλά σημαντικά έργα τα τελευταία χρόνια και μέσω επισκέψεων γνώρισαν την κουλτούρα της άλλης χώρας. Θέλουμε και χρειάζεται να εμπλέξουμε τη νέα γενιά πιο εντατικά στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας, στον τομέα της προστασίας του κλίματος και σε πολλά βιώσιμα ζητήματα. Σας ευχαριστώ για τις πλούσιες στιγμές που ζήσαμε το Σαββατοκύριακο και για την θερμή ελληνική φιλοξενία που απολαύσαμε και θα πάρουμε μαζί μας στο Detmold», είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Detmold, Φρανκ Χίλκερ.


«Ως Ελληνογερμανική Συνέλευση εξαρχής δεσμευτήκαμε για την ενίσχυση της κατανόησης, την προώθηση της συνεργασίας και τη διευκόλυνση των ανταλλαγών σε διάφορους τομείς, από τον πολιτισμό και την εκπαίδευση έως το εμπόριο και την τεχνολογία. Τα επιτεύγματα που γιορτάζουμε σήμερα αποτελούν απόδειξη της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς των δημοτών και ανθρώπων και των δύο Δήμων. Καθώς ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας σε αυτή τη διαρκή ”αδελφική” σχέση με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των τριών φορέων “Η Αρίστη”, “Pick Art” και “Ελληνογερμανικός Σύλλογος Φιλίας του Δήμου Detmold”, επιβεβαιώνουμε την πίστη μας στη δύναμη της συνεργασίας και στις δυνατότητες αμοιβαίου οφέλους. Η συμφωνία συμβολίζει τη συνεχή ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ωραιοκάστρου και Detmold, ανοίγοντας νέους δρόμους για συνεργασία και κοινή ευημερία», ανέφερε ο διευθυντής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Βασίλης Παπαδόπουλος.


Στη συνέχεια οι κύριοι Τσακίρης και Χίλκερ αντάλλαξαν συμβολικά δώρα.


Ακολούθησε η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «Αρίστη», «Pick Art» και «Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλίας του Δ. Detmold».


Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων Δ. Ωραιοκάστρου, Άγγελος Τσιτιρίδης, αναφέροντας ότι μεταξύ των δύο πόλεων δημιουργήθηκε ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή νέων και να αποδώσει καρπούς.


Συγκινητική ήταν η στιγμή που η εκπρόσωπος του «Ελληνογερμανικού Συλλόγου Φιλίας του Δ. Detmold» παρέδωσε στην πρόεδρο της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα», Μαρία Καστανοπούλου, δωρεά για την ενίσχυση της Μονάδας. Όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος, Ανέστης Πολυχρονίδης, τα μέλη του Συλλόγου είχαν έναν κουμπαρά και τον γέμισαν, για να συνδράμουν το έργο της Μονάδας που εδρεύει στο Ωραιόκαστρο.


Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων τα μέλη της αντιπροσωπείας από το Detmlod συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου στο κτίριο «Παύλος Μελάς». Εκεί τους υποδέχθηκαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, Χριστίνα Ζάπρα, η Μαρία Βασιλειάδου από την Ελληνογερμανική Συνέλευση και μέλη του Συμβουλίου Νέων. Ο δήμαρχος του Detmold συνομίλησε με τους νέους του Ωραιοκάστρου και ενημερώθηκε για τις δράσεις που υλοποιούν.


Στη συνέχεια οι Γερμανοί φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Παλαιοχριστιανικής Αγρέπαυλης στο Παλαιόκαστρο και στο Μακεδονικό Τύμβο στο Δερβένι από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου «ΕΥΓΕ», όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, αφού έφτιαξαν τραχανά και σαρμαδάκια. Επίσης, η αντιπροσωπεία από το Detmold επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας. Εκεί μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «Αρίστη» ετοίμασαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, τα οποία απόλαυσαν οι Γερμανοί επισκέπτες. Επίσης, παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή τους ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.


Το πρωί της Κυριακής η πρόεδρος της «Αρίστης», Άννα Ραφαηλίδου, άνοιξε το σπιτικό της στη Νεοχωρούδα και υποδέχθηκε τον δήμαρχο Detmold και τα μέλη της αντιπροσωπείας. Εκεί τους προσέφεραν παραδοσιακές πίτες, λικέρ και ελληνικό καφέ, ενώ τη συνάντηση «έντυσε» μουσικά ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Αχιλλέας Ρούσης. Τέλος, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το οινοποιείο «Kamara Winery Kioutsoukis Family» με βιολογικούς αμπελώνες.

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ detmold ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ detmold ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για την εξαφάνιση 63χρονου – Η ζωή του κινδυνεύει

omada diktiou

Δήμος Ωραιοκάστρου: Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στο Κοινωνικό Φαρμακείο για το έτος 2024

omada diktiou

Δ. Ωραιοκάστρου: Σύσκεψη για θέματα Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

omada diktiou