Ωραιόκαστρο: Μαζί για μια αθλητική κουλτούρα για τον τόπο μας, του Π. Πορφυριάδη
Στις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης συνήθως εξαντλούμε τις συζητήσεις και τις αναφορές μας σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας, θέματα εξόχως σημαντικά όπως η καθαριότητα, η κοινωνική πρόνοια , οι αναπλάσεις περιοχών το πράσινο κ.α.. Σήμερα επιβάλλεται να προστεθεί στην ατζέντα και η συζήτηση για την οπαδική βία.
Ολοι εμείς που πρόκειται να ασχοληθούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχουμε την ευθύνη και ταυτόχρονα την υποχρέωση να ορίσουμε ως κέντρο των πολιτικών επιλογών τον άνθρωπο με την κοινωνική του διάσταση, και μέσα απ αυτή να επέμβουμε και να δράσουμε κατασταλτικά σε κάθε φαινόμενο βίας τα οποία δεν γεννήθηκαν ξαφνικά μέσα στα μεγάλα γήπεδα αλλά τουναντίον ξεκίνησαν από τις γειτονιές από τα τοπικά σωματεία η αν θέλετε ακόμη και από το σχολείο.
Θεωρώ πως είμαστε ώριμοι πλέον να επεξεργασθούμε τέτοιου είδους προγράμματα και παρεμβάσεις που να απευθύνονται στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μέτωπο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και η τοπική αυτοδιοίκηση και όλη η κοινωνία να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.
Τον κύριο φορέα μιας πολύμορφης αθλητικής δραστηριότητας σ όλο το Δήμο Ωραιοκἀστρου θα αποτελέσει το τμήμα αθλητισμού που θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, την αύξηση των χώρων παιχνιδιού και άθλησης , στην ουσιαστική στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων ,πρέπει να προωθήσουμε ένα μοντέλο απόλυτης βιωσιμότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς δεν χρειάζεται να χτίζουμε μεγαθήρια αλλά μικρά και λειτουργικά γυμναστήρια κατασκευές εύχρηστες και φιλικές προς το περιβάλλον .
Τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού θα πρέπει να αποτελούν τον κύριο εκφραστή της αθλητικής πολιτικής του Δήμου μας εξ αιτίας του ευρύ αριθμού και ηλικιακού φάσματος των συμμετεχόντων Ο μαζικός αθλητισμός θα πρέπει να γίνει θεσμός και η συμμετοχή στην μαζική άσκηση αρχίζει να γίνεται μια δημιουργική συνήθεια καθώς όλοι συνειδητοποιούμε ότι η άσκηση και η υγεία είναι από τα κύρια θεμέλια μια σύγχρονης πόλης η οποία φυσικά επιζητά να έχει μέλλον.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα πρέπει να αναπτύξει πραγματικές δράσεις μαζικής άθλησης και όχι να μιμείται δράσεις του αγωνιστικού αθλητισμού
Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι:
Ορειβατικές εξορμήσεις , αγώνες δρόμου κάθε εβδομάδα, ημέρα και ώρα ποδηλάτου , γυμναστική σε πάρκα, ανάπτυξη δράσεων στις παιδικές χαρές και ιδιαίτερα ειδικά κινητικά προγράμματα προσχολικής αγωγής προγράμματα χορού και κίνησης , ακόμη και μέρα αναβίωσης παιχνιδιών κλπ με στόχο:
Την επίδειξη των προσωπικών επιτευγμάτων των αθλουμένων
Την ανάπτυξη της κοινωνικότητας
Την δημιουργία κοινού φιλικού περιβάλλοντος
Τη διασκέδαση και ευχαρίστηση των πολιτών
Φιλοσοφία του Δήμου θα πρέπει να είναι «κάθε σχολείο και γυμναστήριο», προκειμένου και ο σχολικός αθλητισμός να αναπτυχθεί, όπως γίνεται στις εκπαιδευτικά και αθλητικά προηγμένες χώρες.
Αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα στα σχολεία τώρα
Το κόστος λειτουργίας είναι ελάχιστο, μπροστά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η λύση. Το ανταποδοτικό όφελος θα φανεί από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας των σχολικών γυμναστηρίων, με την ανταπόκριση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα αθλητικά δρώμενα. Πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις συνεργασίας με τη σχολική κοινότητα που περιλαμβάνονται, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οι δάσκαλοι και καθηγητές των σχολείων και οι μαθητές. Είναι καθοριστική σχέση στην ανάπτυξη του Αθλητισμού στις παιδικές ηλικίες.
Ο σχολικός αθλητισμός πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου και παράλληλα πρέπει να υπάρξει άρρηκτος δεσμός του με τα σωματεία της κάθε περιοχής.
Σκεφτείτε λοιπόν ένα σχολείο με γυμναστήριο ή με γήπεδο 5Χ5 και σκάμματα για το στίβο.
Σκεφτείτε ένα σχολείο εξοπλισμένο με στοιχειώδη όργανα εκγύμνασής.
Φανταστείτε τώρα και το όφελος που θα έχει κάθε μαθητής.
Όλα αυτά είναι εφικτά και το κόστος κατασκευής και συντήρησης ελάχιστο.
Τα σχολεία που θα διαθέτουν αυτά τα γυμναστήρια θα εξυπηρετούν όχι μόνο τη σχολική κοινότητα μέχρι το τέλος της ημερήσιας σχολικής βάρδιας, αλλά και τη γειτονιά και τους συλλόγους της περιοχής σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας των προγραμμάτων του δήμου μας.
Το ενδιαφέρον μας θα επικεντρώνεται και η προσπάθεια μας θα είναι συνεχής για
Την στήριξη των σχολικών αγώνων.
Την προμήθεια αθλητικού υλικού
Την συντήρηση των αθλητικών χώρων των σχολείων
Τον συντονισμό για την καλύτερη αξιοποίηση των αθλητικών δημοτικών χώρων.
Την Καθιέρωση προγράμματος ενημέρωσης γονέων και δασκάλων, ώστε να παρακινούν τους νέους προς τον αθλητισμό
Με την ένταξη των αθλητικών χώρων των σχολείων στον συνολικό σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής. Προαπαιτούμενο και ζητούμενο είναι το «Ανοικτό» Σχολείο, το σχολείο ως κύτταρο της γειτονιάς, το σχολείο ως σημείο αναφοράς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού της σύγχρονης οικογένειας.
Η σχέση του Δήμου με τα ερασιτεχνικά σωματεία πρέπει να διέπεται από τις έννοιες της συνεργασίας, διαφάνειας, αλληλεγγύης και μέσα από τις αρχές που εκπορεύονται από το αθλητικό ιδεώδες.
ΜΑΖΙ μπορούμε να κάνουμε την καθημερινότητα μας διαφορετική και το Ωραιόκαστρο τον ΤΟΠΟ μας όπως το αξίζει .
*Παντελής Πορφυριάδης, ηλεκτρολόγος-μηχανικός Τ.Ε., εκπαιδευτικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης “Μαζί για τον τόπο μας” Υπ. Δήμαρχος Πέτρος Αταμιάν